9 dic. 2010

Escuela Pública Víctor de la Serna y Espina / Víctor de la Serna y Espina Public School


Localización / Location: Ubrique, Cádiz, España.
Arquitecto / Architect: Julio Barreno (http://www.juliobarreno.com/)
Via: Dezeen
Una pasarela cubierta con forma de zig-zag conecta lo que eran antiguamente las alas separadas para niños y niñas de la escuela pública Víctor de la Serna, situada en Ubrique, Cádiz. La escuela fue diseñada originalmente en 1957, con una disposición simétrica que permitía la enseñanza por sexos de forma completamente independiente. El sistema actual de enseñanza necesitaba que las dos alas se comunicaran.
El túnel está revestido de policarbonato translúcido, y proporciona sombra al parque de juegos además de conectar las dos entradas. El proyecto de renovación también incluye la pintura del edificio existente, con colores neutros para las aulas y la circulación en naranja.

Spanish architect Julio Barreno has added a zig-zag covered walkway to this school building in southern Spain in order to connect what were previously separate sides for boys and girls. Called Víctor de la Serna y Espina, the school was originally designed in 1957 and had a symmetrical design allowing for the sexes to be taught entirely separately, but a new system at the school required the two halves to be joined. The tunnel is clad in translucent polycarbonate and provides a playground shelter for pupils as well as connecting the two entrances. The renovation project also involved painting the existing building, with neutral colours for the classrooms and circulation picked out in orange.
TEXTO COMPLETO / FULL TEXT
La escuela se encuentra en una zona ensanchada de la ciudad de Ubrique y es obra de Antonio Sánchez Esteve. Aunque el proyecto de ejecución fue terminado en 1957, el edificio fue finalizado en 1963. La parcela tiene forma rectangular, es casi horizontal, y está rodeada por tres calles. El cuarto lado está ocupado por los edificios que completan la manzana. El edificio cuenta con dos plantas, ya que se quería que la escuela contase con una zona de patio lo más amplia posible. La obligación de segregar a los alumnos por sexo y otras normas estrictas obligaron al arquitecto a repetir el diseño de una manera simétrica. Se trata de un ejemplo de arquitectura perteneciente al estilo internacional realizada en España, en la que el uso de cubiertas inclinadas conecta el diseño con la tradición vernácula.
Acerca de la reforma actual.
Hoy en día en España continúa el debate acerca de si es o no bueno separar a los alumnos por sexo en la educación. En el caso de esta escuela, no hay duda de que esta organización se convirtió en disfuncional. El diseño del edificio está elaborado con un claro eje de simetría que lo divide en dos partes idénticas. La imposibilidad de conexión entre ellas creaba un verdadero problema.
La necesidad de comunicar las dos alas, unida a la de un espacio protegido en el patio de recreo para el invierno, empujó al autor del proyecto, Julio Barreno, a crear un camino cubierto que permite a los usuarios ir de una zona a otra sin mojarse cuando llueve: una buena solución, especialmente para las personas con discapacidad.
Es interesante observar cómo este elemento y el edificio existente se convierten en una nueva entidad sin tocarse, aunque interactuando continuamente.
La geometría elegida para generar esta adición programática se aleja de la ortogonalidad de la construcción existente. Se trata de una línea de trazos que conecta las dos entradas, intentando encontrar el camino natural y, al mismo tiempo, generar una identidad única.


Para su construcción, se pensó que sería interesante utilizar un material que pudiese proporcionar protección contra la intemperie, y que también fuera capaz de delimitar la volumetría del anexo, permitiéndole tener una apariencia translúcida. El material que se eligió finalmente fue policarbonato celular, por su cualidad para convertir el nuevo cuerpo en un elemento de luz, en una pieza suave que interactúa con el edificio existente, pero no de una manera brusca.
La intervención también comprende la pintura del interior y del exterior del edificio. Para el exterior se utilizó el blanco original, para el interior, un suave color beige para las aulas, y un color naranja intenso para los espacios de comunicación, diferenciándose de esta manera a éstos últimos de los demás y poniéndose en evidencia la desconexión entre las piezas originales, subrayando la idoneidad de la actuación.
La instalación eléctrica también ayuda a explicar la continuidad de los espacios generados. No es una infraestructura oculta, sino que se convierte en un personaje principal al hacerse visible en paredes y techos. Representa el sistema sanguíneo que lleva la electricidad a todas las partes del edificio y guía a los visitantes.



Este ejemplo de arquitectura del pasado con fallos de funcionamiento obligó al autor del proyecto a mejorar su uso con la mejor herramienta con la que contaba: la arquitectura. Por un lado, se realizó una “cirugía arquitectónica” para preparar el cuerpo original, y después se añadió una “prótesis-bypass-arquitectónica”, obteniéndose una especie de arquitectura sinérgica, en la que la interacción entre los dos elementos es más que la suma de sus efectos individuales.
El nuevo elemento artificial está pensado para adaptarse al cuerpo en el que está instalado sin producir ningún rechazo. Se concibe como una prótesis extranjera en el paciente, con una geometría diferente y una tecnología constructiva específica que genera una identidad propia.
Para concluir se puede decir que se trata de un ejemplo en el que mediante la arquitectura y sus técnicas se salva al paciente de su enfermedad, lejos de momificarle o dejarle morir, mediante métodos extraños e intransferibles, pero al mismo tiempo, comprensibles, prácticos y estimulantes.

The current school is located in an extended part of this city and it was the result of one of Antonio Sanchez Esteve´s works. Although the executive project was finished in 1957, the building was completed in 1963.
The plot has a rectangular shape, is almost horizontal, and is surrounded by three streets. The fourth side is occupied by the buildings that complete the block.
The intension not to occupy most of the area for the students breaks resulted in the construction of the building on two levels; the obligation to segregate the students by sex and other strict rules made the architect repeat the layout in a symmetrical way.
This is an example of the international architectural style carried out in this part of the world. The use of inclined roof made the design get close to the vernacular constructions. It is important to realize that this is an interesting response to those complex rules from a cultural context developed from the centre of Europe to this outlying site.
The final position of the building lines up with the long sides of the plot exactly in the centre. The southern façade of the building tries to protect the main programme from the sun by locating the server program, connection spaces, toilets, etc, there. This is the entrance façade.
The northern elevation is occupied by the classrooms using bigger windows looking towards the softer northern light.

About the current refurbishment.

Nowadays in Spain discussion continues about whether or not it is good to separate the students by sex in education. In the case we are working on there is no doubt that this organization became dysfunctional. The layout of the building is drawn up with a clear axis of symmetry that divides it into two identical parts. The impossibility of connection between those two parts is a problem today. Adding to that the strict education rules and programme for the new construction, the final design seems to be suitable.
The need of a covered area in the playground for the breaks in winter and the connection of those two parts made us transform it into a covered path that allowed people to walk from one part to the other without getting wet when it rains, a good solution, especially for disabled people.
It is interesting how this element and the existing building become a new entity or product without touching one to each other; a result where both pieces are interacting continuously.
The chosen geometry to generate this programmatic addition goes far from the original orthogonal geometry intentionally. This broken line connects the two entrances; at once trying to find the natural path and, at the same time, generating a personal identity.
For its construction, it was interesting to use a material that could both provide protection from the weather and also attempt to define the volume – permitting it to have a translucent appearance. The final material used was cellular polycarbonate; it becomes a light element, a soft piece that interacts with the existing building, taking care with it.

The intervention also considered the painting of the inside and outside; for the exterior we used the contextual white, colours for the interior; a soft beige colour for the classrooms and an intense orange colour for the connection spaces to bring them out from the others, making evident the original disconnection between parts and in this sense, highlighting the solution for that.
The electrical installation also helps us to explain the continuity of the generated spaces. In this case, it is not a fitted infrastructure but becomes a main character using it visible on the walls and ceilings. It is the blood system that brings the electricity to all parts of the building guiding the visitors in their visits.
This case of architecture from the past with certain malfunctions that forced us to improve them using our best tool: the Architecture. On one hand, the surgery-architecture to prepare the body first, and after that the prosthesis-bypass-architecture as a complement and extension; what we obtained is a kind of synergic architecture, something where the interaction between the two elements is more than the sum of the individual effects.
This artificial element is made so as to adapt to the body where they are installed, understanding the context and their purpose, without producing any rejection; in this case it is conceived as an alien in the patient, with a different geometry and a specific technique that generates specific identity. A quality of lightness, transportable, assembly, almost machines… generated by the constructive systems that distinguish them from the existing body.


In the end, we have an example where architecture and its techniques save the patient from its illness far from mummifying or letting it die, and all that using strange and untransferable machines, but at the same time, understandable, handy and stimulating.
Beautiful contemporary prosthesis, said once Manuel Gausa referring to the human prosthesis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada