1 may. 2010

Árboles para el Instituto Germaine Tillion / Trees for the Germaine Tillion High School



Localización / Location: Sain-Bel, Rhône Alpes, Francia (2009)
Diseño / Design: Matali Crasset (http://www.matalicrasset.com/)
Fotografías / Images: Blaise Adilon (http://blaiseadilon.com/
Enlaces / Links: Dezeen

Este proyecto artístico tiene por objeto el diseño de "instalaciones habitables" en las áreas verdes que rodean la escuela secundaria de Germaine Tillion, situada en el Pays de l'Arbresle (Francia).
This 1% artistic project for the Germaine Tillion high school aims at designing “liveable” facilities on the green areas surrounding the Pays de l’Arbresle high school.

TEXTO COMPLETO / FULL TEXT
Este proyecto artístico tiene por objeto el diseño de "instalaciones habitables" en las áreas verdes que rodean la escuela secundaria de Germaine Tillion, situada en el Pays de l'Arbresle (Francia). Se han diseñado tres intervenciones :

La pradera acústica
Esta zona se encuentra parcialmente reservada de las miradas indiscretas. En ella el viento crea un espacio acústicamente agradable. Los « árboles » que la rodean actúan como pantallas. Están decorados con campanas que tintinean al mecerse con el viento. Dependiendo de la intensidad del viento se producirán diferentes melodías, incluso un pequeño palo blandido por una mano ansiosa por amplificar el sonido, puede convertirse en un instrumento musical.
El terreno se inclina hacia una amplia zona central, con forma de cono que se asemeja a una perinola. Hay suficiente espacio para quince alumnos, para que puedan pasar el tiempo libre de forma cómoda y perezosa.

El nido de las aves
Esta zona es más privada. El árbol se parece a un paraguas, y protege simbólicamente un espacio para sentarsen el suelo. Se trata de un espacio relajante que los pájaros han escogido sabiamente para anidar.

El árbol de los cojines
Un divertido árbol cuyos frutos son unos divertidos cojines de tamaño natural equipados con unos "rabos" mediante los que se enganchan en las ramas. Los estudiantes los descuelgan y se sientan alrededor del árbol. El lugar se convierte en un punto de encuentro que invita a la relajación, la conversación… creándose un ambiente muy parecido al de una hoguera en un campamento.
This 1% artistic project for the Germaine Tillion high school aims at designing “liveable” facilities on the green areas surrounding the Pays de l’Arbresle high school. Along with the benches already included for this project, I have three varied layouts for three possible ways of using this space:

The acoustic grassland
This area is slightly hidden from potentially prying eyes, where the wind will create an acoustically-pleasant space. The trees act as screens, decorated by bell-shaped wind chimes attached to the branches and swinging like leaves. The wind will govern the jingling intensity … or perhaps even a small stick could become a musical instrument, held by an eager hand searching to amplify the sound.
The ground inclines to a wide cone-shaped central area resembling a whirligig. It leaves enough room for fifteen students to comfortably and lazily spend some free time.

The acoustic grassland
Liveable structure
Diameter: 330 cm x 550 cm
Steel structure, epoxy paint finishing, bell-shaped wind chimes in steel tubes,
Concrete foundation
Building operations: Francial – Montigny en Gohelle
Except for concrete slabs: Eiiffage _ Savigny
The birds nest
This area is more private. A tree resembling an umbrella, symbolically protecting a round seated space built into the ground. Those searching a peaceful break will be carried away to a calmer, “greener” world. Our view from below is slightly distorted creating a calmly harmonious feeling where the birds have wisely chosen to nest.

The birds nest
Liveable structure
310 x 200 cm
Steel structure, epoxy paint finishing
Birds: integrally resin coloured
Concrete foundation
Seating area in FSC certified cumaru wood
Building operations: Francial – Montigny en Gohelle
Except for concrete slabs: Eiiffage _ Savigny
The cushion tree
A no-name tree with funny round and ripe fruit … they are in fact life-size square-shaped cushions equipped with “tails” to hook on the branches. The students are encouraged to “pick” them and comfortably sit around the tree. And why not just link all the cushions together on the tree, inciting everyone to stay together? This becomes a sort of invitation and incentive for students to come relax, meet-up, exchange niceties, creating the same carefree ambiance as around a camp-fire.

The cushion tree
Cushion holder
Diameter: 330 cm x 250 cm
Structure in FSC certified cipo wood, curved flat bar in galvanized steel with epoxy paint finishing
20 cushions in roto moulded plastic
Concrete foundations
Building operations: Francial – Montigny en Gohelle
Except concrete slabs: Eiiffage _ Savigny

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada