7 abr. 2010

La Maison des Petits / House for the Little Ones




Localización / Location: Paris, Francia (2009)
Diseño / Design: Matali Crasset (http://www.matalicrasset.com/)
Enlaces / Links: Dezeen

La Maison des Petits (http://www.104.fr/fr/Services/34-Maison_des_petits) se encuentra en el centro de creación artística y producción 104 CENT QUATRE de París. Se trata de un centro creado para acoger a los niños del distrito de entre 0 a 5 años acompañados por sus padres.
La Maison des Petits es un lugar de encuentro y de mediación al que la gente acude para familiarizarse con las prácticas artísticas (los artistas residentes proponen diferentes dispositivos para ser utilizados por los niños).
El espacio se organiza en torno a una serie de escenarios que se utilizan de acuerdo a la edad de los niños y a su autonomía relativa.
El lugar es muy luminoso, ventilado, y alegre, gracias al cerramiento color azul cielo que lo rodea, y al dinamismo de los alegres tonos de colores que en él se han utilizado. Para compensar el carácter industrial del lugar, se ha recreado en él un jardín artificial en el que crecen una serie de hongos de varios tamaños que conforman las distintas áreas en las que se realizan las diferentes actividades.

The Maison des Petits (http://www.104.fr/fr/Services/34-Maison_des_petits) is located in the 104 CENT QUATRE in Paris, the centre for artistic creation and production.
This is a place opening to the outside to welcome the district's children aged from 0 to 5 years accompanied by their parents.
The Maison des Petits is a place for meeting and mediation where people come to become familiar with artistic practices (the resident artists propose devices for children's use) and an area for discovery, encounters and listening.
This area proposes a new logic for creating a suspended time full of surprises and discoveries.
It is a place committed and organised around scenarios for welcoming and generous uses which create very personal æsthetics. It is made up of various areas which are put to use according to the children's ages and their relative autonomy.
The place is both very luminous and airy thanks to a sky-blue shell and dynamics thanks to shades of bright colours. An artificial garden made from a shell offsets the industrial character of the place. Inside the shell mushrooms of various sizes are growing which make up the sub-areas on a children's scale and are supports for the activities.




TEXTO COMPLETO / FULL TEXT







La Maison des Petits (http://www.104.fr/fr/Services/34-Maison_des_petits) se encuentra en el centro de creación artística y producción 104 CENT QUATRE de París. Se trata de un centro creado para acoger a los niños del distrito de entre 0 a 5 años acompañados por sus padres.
La Maison des Petits es un lugar de encuentro y de mediación al que la gente acude para familiarizarse con las prácticas artísticas (los artistas residentes proponen diferentes dispositivos para ser utilizados por los niños).
El espacio se organiza en torno a una serie de escenarios que se utilizan de acuerdo a la edad de los niños y a su autonomía relativa.
El lugar es muy luminoso, ventilado, y alegre, gracias al cerramiento color azul cielo que lo rodea, y al dinamismo de los alegres tonos de colores que en él se han utilizado. Para compensar el carácter industrial del lugar, se ha recreado en él un jardín artificial en el que crecen una serie de hongos de varios tamaños que conforman las distintas áreas en las que se realizan las diferentes actividades.
El área para los niños más mayores es un espacio concebido para el descubrimiento autónomo y está formalizado por:
- una plataforma de intervención que cuenta con el trabajo de un artista diseñado especialmente para el lugar
- una pequeña casa que agrupa rituales diarios en la que se dispone: un área de descanso en la parte posterior,
un punto de agua, una biblioteca con un gran número de libros.
Los padres están invitados a sentarse alrededor de la mesa para que puedan vigilar a los niños mientras están leyendo o charlando.


Para los niños más pequeños y sus padres, se ha creado un espacio circular – ombligo - realizado con un suelo flexible rodeado por una plataforma de apoyo. Los niños mayores acuden de vez en cuando y utilizan dicha plataforma como una gran mesa baja en la que se realizan debates, encuentros, etc. Los padres están invitados a sentarse en los pufs situados en el perímetro exterior. Sobre el ombligo flota un sombrero o sombrilla de gran tamaño que aporta la intimidad necesaria y proporciona una iluminación suave y coloreada.

Justo detrás del ombligo se localiza una seta enorme que delimita un área cerrada con dos entradas: la de la derecha conduce a los servicios de los niños (con un punto de agua para lavarse las manos y un aseo infantil), la de la izquierda lleva a los servicios sólo para adultos (con un área para cambiar pañales, una ducha, un punto de agua y una pequeña cocina). Muy cerca se encuentra una mesa de comedor a dos alturas para las meriendas.
En la parte posterior del espacio se disponen las setas de actividad, destinadas tanto a los niños pequeños como a los mayores: se trata de unas estructuras móviles que se pueden mover y cuya forma se puede reconfigurar de acuerdo con las actividades del día, gracias a la combinación de una gama de diferentes elementos con los que se puede hacer una mesa, estanterías para herramientas, etc.


Todo el espacio está rodeado de un cerramiento formado por una doble piel que corre a lo largo de las paredes en las que no hay aberturas hacia el exterior.
La doble piel se compone de tres niveles de paneles. El nivel inferior adquiere diferentes usos: área de descanso, estantería, mini-escalera… El nivel central está formado por las puertas de los armarios que utilizan sólo las personas adultas. Por último, el nivel superior está compuesto por paneles acústicos micro perforados inclinados hacia el interior.
En las cuatro esquinas del espacio, la doble piel se separa de los muros creando una serie de áreas semiabiertas:
- una pequeña oficina con una pequeña sala de estar
- un espacio dedicado al artista invitado
- una zona para el almacenamiento de mobiliario adicional,
- una pequeña cabina

The Maison des Petits is located in the 104 CENT QUATRE (http://www.104.fr/fr/Services/34-Maison_des_petits) in Paris, the centre for artistic creation and production.
This is a place opening to the outside to welcome the district's children aged from 0 to 5 years accompanied by their parents.
The Maison des Petits is a place for meeting and mediation where people come to become familiar with artistic practices (the resident artists propose devices for children's use) and an area for discovery, encounters and listening.
This area proposes a new logic for creating a suspended time full of surprises and discoveries.
It is a place committed and organised around scenarios for welcoming and generous uses which create very personal æsthetics. It is made up of various areas which are put to use according to the children's ages and their relative autonomy.
The place is both very luminous and airy thanks to a sky-blue shell and dynamics thanks to shades of bright colours. An artificial garden made from a shell offsets the industrial character of the place. Inside the shell mushrooms of various sizes are growing which make up the sub-areas on a children's scale and are supports for the activities.
For the older ones, an area for autonomous discovery formalised by:
- on the one side, an intervention platform with an artist's work specially designed for the place
- on the other, the little house grouping together daily rituals in the form of:
a rest area at the back,
a big water point for a sensorial approach thanks to the Montessori equipment to be used autonomously and arranged at their height,
a library with a large number of works.
The parents are invited to sit down around the table which is the centre so that they can keep an eye on the children while reading or chatting.
For very young children and their parents, the navel in the centre: a round meeting point made up of a flexible floor with a support ledge all around.
The parents who are continuously there with their children are invited to sit on the pouffes all around so that they are at the same height.
The flexible centre is completely covered, then forming a large platform where the older children can come from time to time or to become a large low table around which seating is placed for all sorts of encounters, debates, etc.
On the navel a hat floats, like an oversized and curved parasol giving the intimate aspect necessary for babies and which provides soft and coloured lighting.


Just behind the navel is an enormous mushroom.
in its foot: the technical core, a closed area with two entrances:
to the right, services for children (a water point to wash hands and a children's toilet,
to the left, services for adults only: an area for nappy changing with shower and water point and kitchenette. Close by, a dining table at two heights for snacks.
In the mushroom's top, the platform enables the light, sound diffuser and artistic appliances to be hung high up.
At the back of the area, for the small and older children: the activity mushrooms.
Movable structures which can be moved around and configured according to the day's activities thanks to a range of extensions: elements to make a table, compartments to offer tools, a flexible separator, etc.
In addition, the foot is luminous to give the protective top an area to scale.


All around the shell formed by a double skin which, like two brackets, run along the walls where there are no openings to the outside.
The double skin is made up of three layers of inclinable panels and some of them are articulated.
The lower layer, made up of inclined sections offer supports for children:
Here, it can be changed into a comfortable back to complete the seating for the storytelling and rest corner,
Here, it becomes a shelving support where the games are set out.
Here, it allows sound and light to be diffused.
Here, it can be converted into a mini-ladder.


The layer in the middle made up of doors is used by adults only to tidy away.
Finally, the upper layer is made of panels of the same colour but with micro-perforations to form acoustic panels which are inclined inwards.
At the four corners of the area, the double skin stretches away from the walls to create semi-open areas offering:
- a small office corner bathed in yellow together with a small sitting room
- an area devoted to the guest artist with a small presentation stand facing towards the outside display window,
- a area for storing additional furniture,
finally, the last corner has a small perched and hidden cabin.

No hay comentarios:

Publicar un comentario