23 jun. 2015

Escuela Primaria en Chiarano / Chiarano Primary School

Localización / Location: Chiarano (Italia)
Arquitectos / Architects: C+S (http://web.cipiuesse.it)
Fotografías / Images: Alessandra Bello (http://www.alessandrabello.com)

C+S defienden que una reconsideración innovadora de los edificios escolares y de su papel en el ámbito urbano y en el de la comunidad, puede provocar diferentes formas de reinventar el presente y de plantar la semilla para un futuro mejor. Desde este punto de vista, los edificios escolares se pueden considerar grandes medios políticos.

As architects and scholars, we recognize a political role in the urban realm for these small public spaces, where design is not aimed to produce objects standing independently, such as it happened with the cathedrals of consumerism (the shopping malls) or the cathedrals of culture (museums) which, despite their most private ownership, are considered the new public arenas of the society. An innovative reconsideration of school buildings and their role within the urban realm and the community, can provoke different ways of inventing the present and of planting seed for a better future. In this view, school buildings can be considered great political mediums.
TEXTO COMPLETO / FULL TEXT

C+S defienden que una reconsideración innovadora de los edificios escolares y de su papel en el ámbito urbano y en el de la comunidad, puede provocar diferentes formas de reinventar el presente y de plantar la semilla para un futuro mejor. Desde este punto de vista, los edificios escolares se pueden considerar grandes medios políticos. 
La Escuela Primaria de Chiarano se divide en dos secciones, que alojan 10 aulas para 250 estudiantes. Se trata de un edificio poroso, que permite que el territorio y la luz penetren en el interior de los espacios. Una fachada acristalada, orientada al suroeste, se abre a las vistas de la campiña circundante. 
Los muros que separan las aulas de los corredores son opacos sólo hasta una altura de 120 cm y acristalados en la parte superior. Esta condición aumenta la comunicación con el espacio exterior y entre los espacios interiores. La circulación funciona sin pasillos, produciéndose el acceso a todas las aulas a través del hall de entrada principal situado en la planta baja y gracias a un espacio perimetral volado en el primer piso. 
Esta solución maximiza la interconexión visual entre los espacios. Igualmente, esta se refuerza gracias a la doble altura diseñada para la entrada principal y a la linterna de la luz acristalada que está suspendida sobre la biblioteca, que aporta personalidad al hall de entrada. 
Esta linterna alberga un "jardín botánico" para realizar prácticas al aire libre. La biblioteca es el núcleo del proyecto, y se ha considerado como un nuevo nodo urbano para la comunidad, ya que se mantiene abierta después de las horas escolares. La comunidad ha participado en el proyecto a través de una obra de teatro especial, en el que los arquitectos, que trabajan con los niños de las escuelas primarias de Chiarano, un profesor de teatro y un músico interactuaron juntos para dar forma al diseño de la futura escuela. 
As architects and scholars, we recognize a political role in the urban realm for these small public spaces, where design is not aimed to produce objects standing independently, such as it happened with the cathedrals of consumerism (the shopping malls) or the cathedrals of culture (museums) which, despite their most private ownership, are considered the new public arenas of the society. An innovative reconsideration of school buildings and their role within the urban realm and the community, can provoke different ways of inventing the present and of planting seed for a better future. In this view, school buildings can be considered great political mediums. 
Chiarano Primary School is divided into two sections, hosting 10 classrooms for 250 students. 
The building is porous. It allows the territory and the light to flow inside the spaces. A glazed facade, facing the South-West side, opens the view on the sorrounding countryside. 
The walls which separate the classrooms from the corridors are opaque only for the first 120cm and glazed on the upper parts. This condition enhances the intervisibility from the outside space and among the inner spaces. No corridors are used for the school layout as all the classrooms’ access happens on the main entrance hall on the ground level and thanks to a suspended balcony on the first floor. 
This solution maximizes the visibility among the spaces. 
The intervisibility is also emphasized by the visual connections between the different levels, thanks to the double hight designed for the main entrance and to the design of a glazed ‘lantern of light’ that is suspended over the library, which gives character to the school entrance hall. 
The suspended lantern houses a ‘botanic garden’ for outdoor experimentations. The library is the core of the project, and it has been thought as a new urban node for the community, since it is kept open after the school hours. 
The community has been involved in the project with a special theatre play, in which architects, working with the children of Chiarano’s primary schools, a drama teacher and a musician interacted together to shape the design and the construction of the future school. No didactic purpouse was that assigned to the theatre project, but the idea of introducing the new construction to the community through a strong shared and enjoayble experience.

No hay comentarios:

Publicar un comentario