29 nov. 2013

Escuela Pública de Educación Infantil “La Viña” / Infant Educational Centre “La Viña”

Localización / Location: Cúllar Vega, Granada (2009)
Arquitectos / Architects: Gabriel Verd Arquitectos (http://www.gabrielverd.com) (En colaboración con S.Solinas)
Mural: El niño de las pinturas (http://www.elninodelaspinturas.com)
Fotografías / Images: Gabriel Verd, Cosmin Dragomir (http://www.cosmindragomir.info), Roland Halbe (http://www.rolandhalbe.de)

El proyecto se articula entorno a la idea de crear un edificio permeable, en el cual el espacio exterior su relación con el interior es siempre protagonista. La disposición general se realiza mediante dos ejes diferenciados y complementarios. El eje transversal concentra la actividad más pública del edificio de servicios y zona administrativa. El eje longitudinal corresponde a la actividad docente, donde se sitúan las aulas.

Placed in the northern part of Cullar Vega’s city centre, the project articulates itself around the idea of creating a permeable building, in which the relationship between exterior and interior spaces is always protagonist. The general disposition is based on two differentiated and complementary axes. The transversal axis concentrates most of the public services and administrative areas. The longitudinal axis corresponds to the teaching activity, where classrooms are located.
TEXTO COMPLETO / FULL TEXT

El proyecto se articula entorno a la idea de crear un edificio permeable, en el cual el espacio exterior su relación con el interior es siempre protagonista. La disposición general se realiza mediante dos ejes diferenciados y complementarios. El eje transversal concentra la actividad más pública del edificio de servicios y zona administrativa. El eje longitudinal corresponde a la actividad docente, donde se sitúan las aulas.
El acceso al recinto es totalmente diferenciado para personas y vehículos.
La escuela busca en su perímetro la alineación con la estructura urbana existente, mediante un elemento de cerramiento lo suficientemente denso como para cumplir este cometido, pero a su vez permeable que permita la visión del interior del recinto. Las hileras de chopos ayudarán también a matizar, cuando crezcan, esta imagen del interior e integrará el conjunto con su entorno. 
El acceso principal al edificio se realiza por un atrio ajardinado que agrupa entorno a sí el recorrido de acceso, el área administrativa y el comedor del centro. La vía de entrada se encuentra cubierta por un voladizo de hormigón que nos marca el camino y proporciona escala y singularidad de este edificio público.
La solución arquitectónica huye de ser pretenciosa y complicada, pero sí trata de dar una imagen de arquitectura individualizada, que refleja su carácter institucional. Procura un ambiente confortable, alegre y limpio, que contribuye, no sólo a facilitar la actividad docente, sino también a desarrollar en los alumnos hábitos de convivencia y de buena relación con el entorno escolar.
Inmediata a la entrada, situamos la conserjería y la secretaría junto con la zona administrativa y área reservada para profesores. Desde este punto podemos también acceder de forma directa y clara al comedor del centro. El atrio de entrada se proyecta como zona de esparcimiento después de la hora del almuerzo.
La sala de usos múltiples tiene un papel central en la configuración del edificio siendo, por un lado, espacio público y por otro lugar de actividades docentes, por lo que esta posición centrada respecto al edificio es muy conveniente para que el acceso desde cualquier aula sea cómodo y eficaz. Contiguo a esto enlaza el porche cubierto necesario para el esparcimiento de los niños en condiciones climatológicas adversas. Este espacio situado en medio de la zona común de juego cumple su función protegiendo de la lluvia en los días de invierno y proporcionando sombra en las cálidas jornadas primaverales. Se ha orientado hacia el sur para dotar a esta área del máximo confort posible. De hecho el patio principal de juegos se ha situado en el lado sur de la parcela para garantizar el máximo soleamiento de este espacio en invierno. La sombra de los chopos acondicionará debidamente el patio a partir de primavera.

Los espacios exteriores se tratan en su totalidad con materiales adecuados según los usos y economía, brindando una especial atención a la zona representativa. Las áreas exteriores de juegos y aulas al aire libre se sitúan próximas a las aulas e incorporan fosos de arena, zonas pavimentadas, etc. Estas aulas al aire libre se han proyectado, como espacios complementarios, espacios, ligados al aula, donde se puede realizar la actividad escolar al aire libre. Tienen todas conexión directa con el aula. Está pavimentadas y acotadas mediante separaciones de baja altura que individualizan el recinto. Las ubicadas junto al límite exterior de la parcela, tienen un cerramiento seguro. Se ha tenido en cuenta la buena orientación para conseguir un soleamiento adecuado evitando en todo momento la exposición norte.
Se ha pretendido una planta de traza sencilla articulada entorno a ejes de mínima superficie de circulación y permitiendo flexibilidad en la organización de los espacios. Se han usado formas rectangulares y diáfanas que son las más aconsejables. Así mismo, se ha tenido muy en cuenta la posible ampliación del centro con el mínimo de dificultades constructivas y de distribución hacia el extremo sur de la parcela. De igual manera la concentración de la edificación favorece la vigilancia, limpieza y conservación del edificio a la vez que reduce el gasto de mantenimiento del mismo.
La actividad docente se concentra en el eje transversal, y reparte al alumnado según ciclos, agrupando a los de tres y cuatro años en la zona norte y a los de cinco años en el extremo sur de la edificación junto al patio principal de juegos. 
Debido a los condicionantes de la parcela (estrecha y larga con eje norte-sur), hemos distribuido las aulas para que reciban la luz de la mañana y de la tarde. Se ha huido en todo momento de la orientación norte por no considerarla adecuada al clima de la zona. 
Con la intención de realizar un proyecto de calidad y adecuado a las necesidades programáticas de un centro educativo se ha pretendido hacer un edificio valioso a la par que sencillo y austero, con soluciones constructivas resistentes, a prueba de un trato duro y un desgaste acusado, apto para resistir una larga vida en perfecto estado y con un mantenimiento reducido al mínimo imprescindible.
La configuración de la presente propuesta permite la ampliación del edificio hacia el sur. Al estar ubicado el solar junto con todo el equipamiento docente de la población (Grupo escolar Francisco Ayala) hemos creído oportuno plantear la posibilidad de conexión de este Centro con los ya existentes y con la zona deportiva prevista en el desarrollo urbanístico en el lindero norte.
En el proyecto se ha tenido en cuenta la buena integración en su entorno urbano y su adecuación a las condiciones bioclimáticas del lugar aprovechando al máximo las orientaciones disponibles y los materiales disponibles por la zona.
Se ha tenido muy en cuenta el capítulo de jardinería como elemento integrador entre el espacio construido y el espacio libre. Se ha elegido como árbol principal el Chopo (Populus Nigra) por ser ésta una especie autóctona de la comarca, tener un fácil mantenimiento y un crecimiento rápido.
Placed in the northern part of Cullar Vega’s city centre, the project articulates itself around the idea of creating a permeable building, in which the relationship between exterior and interior spaces is always protagonist. The general disposition is based on two differentiated and complementary axes. The transversal axis concentrates most of the public services and administrative areas. The longitudinal axis corresponds to the teaching activity, where classrooms are located.
Access to the building is totally differentiated for persons and vehicles. The school looks in its perimeter for an alignment with the existing urban structure, through a wall dense enough to fulfil this task, but at the same time permeable to allow a view of the interior of the enclosure, thus we come to such a usual image in the popular architecture of wall that conceals a garden.
The rows of poplars also help to qualify this picture of the interior and integrate with the surroundings.
The main entrance to the building is through a gardened atrium that groups around it the way of access, the administrative area and the dining room of the centre. The way of entry is covered by a projection of concrete that marks us the way and gives the scale of singularity that the building claims. The architectural solution of this centre avoids being pretentious and complicated, but it tries to give an individualized picture of architecture, reflecting its institutional character. It provides a comfortable, cheerful and clean setting, which contributes not only to facilitate the teaching, but also to develop in students habits of conviviality and good relationship with the school environment.
Immediately at the entrance, the reception and the secretary are placed together with the administrative zone and area reserved for teachers. From this point we can also directly and clearly access to the dining room of the centre. The entrance atrium is projected as leisure after lunch.
The multipurpose room has a central role in the configuration of the building being on both public and teaching space. Its position in the middle of the building is very appropriate to access from any classroom in a comfortable and efficient way. Next to the multipurpose room is linked the covered porch necessary for the children’s recreation when the climatic conditions are adverse. This space placed in the middle of the common play area carries out its function protecting by the rains during the winter days and providing shadows in the hot spring days. It has been orientated towards the south to give to this area the best comfort possible.
In fact the principal play-court has been placed in the south side of the plot to guarantee the maximum sunlight for this space during the winter. The shade of the black poplars will conditionate the court from spring times.
The exterior spaces treat each other in its entirety with materials adapted according to the uses, offering a special attention to the representative zone. The exterior areas of games and outdoors classrooms are placed next to the classrooms and incorporate sand’s pits, paved areas, etc. These outdoors classrooms have been projected, as complementary spaces, spaces tied to the classroom, where it is possible to realize the school activity outside. 
They all have direct connection with the classroom. It’s paved and enclosed by dividing-walls of low height that individualize the enclosure. The ones located close to the exterior limit of the plot, have a sure closing. The good orientation has been kept in mind to obtain a suitable sunlight avoiding at all time the north exhibition.
We seek a simple plant articulated around axes of minimal surface movement and allowing flexibility in the arrangement of spaces. Rectangular shapes were used. Likewise we considered the possible expansion of the centre with minimal difficulty and constructive distribution to the southern end of the plot. In the same way the concentration of the building promotes security, cleaning and maintenance of the building and at the same time reduces the cost of maintenance. The teaching activity is focused on the transversal axis, and distributes the students according to the cycles, grouping the three and four years-old ones in the northern zone and those of five years in the south of the building closed to the principal court. 
Due to the constraints of the plot (narrow and long north-south axis) we distributed the classrooms in order to let them receive the morning and the evening light. We fled from the north orientation don’t considering it adapt to the climate of the area.
With the intention to carry out a quality project, proper to the needs of an educational program, we intended to realize a building both valuable and simple and also austere, with resistant constructive solutions proof against a hard use and a marked debilitation, able to withstand a long life in perfect condition and with low maintenance to an absolute minimum.
The configuration of the present proposal allows the extension of the building towards the south. Having been located on the lot together with the whole educational equipment of the population (school Group Francisco Ayala) we thought to raise the possibility of connection of this Center with the already existing ones and with the sports zone foreseen in the urban development in the northern boundary.
In the project the good integration has been kept in mind in its urban environment and its fitness to the bioclimatic conditions of the site taking the maximum advantage by the available orientations, the materials of the region, the aesthetic composition of the architecture, as well as the in force regulation for building and installations.
The choice of the sloping roof for classrooms’ zone is connected with the dominant typology of the zone. The chapter of gardening has been kept in mind very much as integration element between the built space and the free space. We have chosen as the main tree the Poplar (Populus Nigra) as being a native of the region and having an easy maintenance and a rapid growth.

No hay comentarios:

Publicar un comentario