23 nov. 2011

Escuela Granda / Granda School

Localización / Location: Paredes, Portugal (2010)
Arquitecto / Architect: Nuno Lacerda Lopes (http://www.cnll.pt)
Fotografías I Images: Fernando Guerra (http://ultimasreportagens.com)
Enlaces / Links: plataforma de arquitectura,

Este centro escolar de dos plantas se basa en una composición modular organizada en torno a un patio central.
Las aulas se configuran como módulos individuales, yuxtapuestos y claramente perceptibles, donde las variaciones en la orientación y las pendientes del techo determinar el diseño formal de este centro escolar.
Esto se traduce en una fragmentación del volumen global y de la cubierta, recortándose una silueta de relativa informalidad. Las diferentes orientaciones y las pendientes del techo otorgan una apariencia lúdica al edificio y lo relacionan con su entorno.
El área de circulación es un elemento de unión entre las diferentes áreas funcionales y se adapta a las quebradas alineaciones de los módulos de aulas, otorgando un sentido de unidad al conjunto. De esta manera se configura un espacio rico y dinámico, que permite el acceso y al mismo tiempo define la forma del patio central reflejando la personal e irregular geometría que caracteriza al edificio.
El muro cortina utilizado como cerramiento del patio trata de estimular la relación con el interior, a la vez que mantiene la pureza volumétrica y la abstracción.
It is an unique solution in the educational framework with a strong modular sense, which conveys a distinguished spatial experience. The articulation of compositional variations renders a conceptual and consistent dynamic, controlled through design.
This is a two-storey school center based on a modular composition organized around a central courtyard.
The classrooms are configured as single modules, juxtaposed and clearly perceptible, where variations of the implementation’s orientation and the roof’s slopes determine the formal design of this schools center.
This results in a fragmentation of the global volume and roofing design, which cut out a silhouette of relative informality along the complex’s development. The different orientations and roof slopes grant a playful appearance that fits the scholar theme and its environment.
The circulation area – the corridor - is a bond element between the different functional areas and adopts the guiding lines and breaks defined by the classroom modules’ array, building a sense of unity and set in the individual volumes’ juxtaposition.
It configures a dynamic and spatially rich path that provides access and simultaneously defines the shape of the central courtyard transposing its strong irregular geometry that characterizes the space.
The asymmetric shape of the central courtyard is compensated by large openings through the "curtain wall" system with a strictly defined metric, which seek not only to stimulate the innerpatio relation but to maintain the volumetric purity and abstraction.

No hay comentarios:

Publicar un comentario