11 mar. 2010

Escuela Infantil Sighartstein / Kindergarten Sighartstein


Localización / Location: Sighartstein, Land Salzburg, Austria (2009)
Arquitectos / Architects: kadawittfeldarchitektur (http://www.kadawittfeldarchitektur.de/)
Fotografías / Images: Angelo Kaunat (http://www.kaunat.com/)
Enlaces / Links: dezeen, archdaily, architecturelab,

Este jardín de infancia situado en un área rodeada de prados y campos se integra en el paisaje como un camaleón. Su escultórica fachada, en la que se ha realizado una abstracción a gran escala de las hojas de hierba, rodea al cúbico volumen de la construcción, proporcionándole a la vez una identidad. La organización interna sigue la lógica de este tipo de edificios: los grupos de preescolar tienen acceso directo a los jardines, mientras que los grupos de bebés se mantienen seguros en el piso de arriba. El punto de encuentro entre éstas dos zonas se realiza en el multifuncional "espacio de interacción", que constituye el núcleo del edificio, y que se utiliza sobre todo los días en los que la climatología no permite realizar actividades en el patio exterior.
The first impression of this place in the midst of green meadows and fields leads to the concept of the built playground. The elevated and abstractly stylized “grass” facade of the cubic building brings a certain harmony to the volume as well as an identity and orientation for the kindergarten. The inner organization follows the logic of use: kindergarten groups have open access to the gardens while the crèche groups are kept safe in the floor above. The mid-point of the building is the multifunctional “interactions space” - a public communication area located at the intersection between functions.

TEXTO COMPLETO / FULL TEXT

Este jardín de infancia situado en un área rodeada de prados y campos se integra en el paisaje como un camaleón. Su escultórica fachada, en la que se ha realizado una abstracción a gran escala de las hojas de hierba, rodea al cúbico volumen de la construcción, proporcionándola a la vez una identidad. La organización interna sigue la lógica de este tipo de edificios: los grupos de preescolar tienen acceso directo a los jardines, mientras que los grupos de bebés se mantienen seguros en el piso de arriba. El punto de encuentro entre éstas dos zonas se realiza en el multifuncional "espacio de interacción", que constituye el núcleo del edificio, y que se utiliza sobre todo los días en los que la climatología no permite realizar actividades en el patio exterior.

Con el transcurso del tiempo, el espacio de la guardería estará lleno de los multicolores objetos de los niños (mobiliario, juguetes, primeros dibujos...). Por lo que conscientemente se ha reducido el espectro de color a la variación de un tono único, el de la "hierba verde". Un jardín de infancia es el primer escalón de la educación, y el verde se ha asociado siempre a “la vida, la juventud y la primavera". El funcionamiento psicológico de este color desempeña también un papel importante: el verde es un color que calma y crea armonía, aumentando cualidades tales como la amabilidad, la paciencia, la tolerancia y la satisfacción. En la terapia del color, el verde es visto como un color neutro que proporciona la curación sin causar dolor físico o reacciones negativas, recoge la energía y promueve la regeneración. En épocas anteriores, este color fue uno de los más utilizados para salones y salas de estar. Las pizarras son de color verde porque se percibe fácilmente por los ojos y sirve como contraste con respecto a otros colores, lo que permite una mejor concentración en lo esencial. La palabra verde comunica la idea de frescura y de juventud, pero también inmadurez. Los niños aprenden jugando, y si pueden hacer esto en un ambiente relajado, tranquilo y totalmente concentrados, se sientan adecuadamente las bases de su aprendizaje para toda la vida.
Las hojas de la hierba estilizadas de la fachada no son sólo ornamentales, sino que también actúan como una continuación del tema del paisaje – el perfil entrecortado del abeto visible en el borde del prado o de las ramas de los frondosos árboles vecinos. Más allá de su carácter escenográfico, su presencia también se trasluce en el interior. El cerramiento acristalado de las aulas de la planta inferior permite que éstas se inunden de sol, mientras que las aberturas de las ventanas del nivel superior situadas detrás de la fachada ornamental crean una iluminación completamente diferente y proporcionan los usuarios más jóvenes de la cuna un ambiente de refugio.


La respuesta hasta el momento de los educadores y la propia comunidad ha sido muy positiva. Aquellos que se opusieron inicialmente de forma escéptica y crítica a la elección del color son ahora entusiastas partidarios entusiastas del mismo.

The first impression of this place in the midst of green meadows and fields leads to the concept of the built playground. The elevated and abstractly stylized “grass” facade of the cubic building brings a certain harmony to the volume as well as an identity and orientation for the kindergarten. The inner organization follows the logic of use: kindergarten groups have open access to the gardens while the crèche groups are kept safe in the floor above. The mid-point of the building is the multifunctional “interactions space” - a public communication area located at the intersection between functions.
The stylized grass blades are not only ornamental, but also act as a continuation of the landscape theme – namely, the staccato row of spruces visible at the meadow’s edge or the branches of the neighboring leafy trees. The resulting scenic correspondence takes place not only in the building volume itself but also in the structure noticeable from within.


The flat roofed two-story cubic building optimally distributes the functions of
a kindergarten. On the ground floor, one finds the space for the kindergarten groups - with direct access to the garden. The crèche is accommodated in the protected upper story. In the crèche, an expandable third space has been made possible through a planned reallocation of the space.
The core of the building is a multi-functional hall – a communicative center for children and caretakers, used as a junction for various functions: a space for shared activities and an alternative space for bad-weather activities.
COLORING
The space of the kindergarten, over the course of time, will be filled with colorful children’s things, furnishings, materials and first works. Thus, we consciously reduced the color spectrum to the single tone variation of ‘green grass.’
(Facade: RAL 6017 ‘May-Green’/ Furniture, splash guard: Fundermax 0725 FH ‘yellow-green’ / WC-wall dividers: Fundermax ‘Nature’/ natural rubber floor)
The multi-functional space unfolds itself in the building interior. Various shades of green take up the grass theme to define the individual areas.
The group rooms are lined up along the south side with direct access to the terrace and garden. The group rooms are comprised of two units – each with a wardrobe, sanitation area, and a storage space located in between the hall and the group areas. To the east are additional rooms such as the personnel area, administration, quiet room and mess hall.
COLOR CONCEPT
As the kindergarten is the first station of education, we have chosen green as the ‘color of life, youth, and spring.’ The psychological workings of the color green play an important role: Green is a color that calms and harmonizes. Green enhances qualities such as helpfulness, endurance, tolerance, and contentedness. In color therapy, green is viewed as a neutral healing color that balances without causing bodily pain or counter-reactions. It creates a space for gathering energy and promotes regeneration. In earlier times, the color was one of the most favored for living rooms and salons. Blackboards in schools are green because the color is easy on the eyes and serves as a contrast to other colors, allowing one thus to better concentrate on the essentials. Green conveys the notion of freshness and youth, but also immaturity. It’s not for nothing that the root of the word ‘green’ lies in the old Dutch word “groen,” meaning grow and flourish. Children learn by playing – and when they can do this in a relaxed atmosphere, quiet and fully concentrated, we lay the foundation for every form of learning later in life, for the concentration that is so essential.
LIGHT + NATURE
The floor-to-ceiling glassed-in ground floor invites nature straight into the building by lighting up the group rooms with plenty of sunlight; whereas the window openings of the upper level behind the ornamental facade create a completely different lighting and provide the youngest users of the crèche with an atmosphere of nurturing shelter.



APPROVAL
The feedback thus far from the educators and the community itself has been extremely positive. Since the handover at the end of March, the kindergarten has been used by the children and the hall, including the large free-standing staircase, has been played on extensively – proving that the natural rubber floor covering serves its purpose well. Those who were initially skeptical and critical of the choice of color are now enthusiastic supporters of it, even the municipal director.
Next to the illustrated cardboard house, there are many further illustrative works of how the architectural structure of the house is played with.

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada