9 abr. 2013

Room Room

Localización / Location: Tokio, Japón (2010)
Arquitecto / Architect: Takeshi Hosaka (http://www.hosakatakeshi.com)
Fotografías / Images: Koji Fujii / Nacasa & Partners (http://www.nacasa.co.jp)
Via Dezeen 

Esta vivienda se ha diseñado para una pareja de deficientes auditivos y sus dos hijos. Sus dos fachadas dan a dos estrechas calles de una zona residencial del superpoblado barrio de Itabashi en Tokio.
El pequeño edificio principal construido hace cinco años se hizo pequeño para las tres generaciones que los habitaban, por lo que se compró una parcela vecina para construir un anexo.
La vivienda  consta de dos pequeñas habitaciones en el primer piso, una estancia grande en el segundo y la azotea.
El edificio tiene forma de caja perforada por una multitud de pequeños huecos  de 200 mm2 dispuestos al azar por los muros, los forjados y la cubierta.
Las aberturas del forjado se utilizan para comunicar las dos plantas.
La comunicación entre los niños (con una capacidad de audición y comunicación normales) y sus padres se realiza a través de estos pequeños huecos utilizando el lenguaje de signos. A veces, cuando los niños quieren llamar la atención de sus padres, dejan caer a través de las perforaciones un pequeño cochecito.
Las aberturas de las paredes permiten la iluminación y la ventilación, la existencia de un pequeño jardín interior (las ramas de varios árboles de la planta inferior atraviesan el forjado hasta la planta siguiente) y la comunicación visual entre las diferentes estancias.
De esta manera, los huecos de 200 mm2 se convierten en un conducto para plantas, el aire, la luz y las comunicaciones humanas, conectando el interior y el exterior de la casa  en todas las direcciones. 
This is a house where deaf parents and two children are living. The two sides of the premises are facing narrow roads in an overcrowded residential area in Itabashi ward, Tokyo.The small main building built five years ago became so narrow for dwellers for three generations that they bought a piece of land neighbouring their house to build an annex. 
The house consists of two small rooms at the first floor, one big room in the second floor and the roof. It is two stories with box shape construction with many small openings only 200 mm squares randomly installed on the walls, floors and the roof. 
The openings of 200 mm square on the floor are used as atriums or as practical openings for communications between the first and the second floors. Communications are done through this small opening verbally between children with hearing capability and communications between parents without hearing capability and children with hearing capability are done by sign language. Children sometimes call their parents' attention by dropping a small minicar.
The openings on the walls are useful to take air and light from outside and in addition, they are used as a communication tool between a small garden and indoor.
In the same way, the openings between the rooftop and the second floor and between the rooftop and the first floor not only work to take light from outside but also help communication of sign language.
And also, the tree set up in the first floor is sticking out to the second floor passing through four or five 200 mm square openings. From this, the 200 mm openings become a conduit for human beings, plant, wind and light and human being communications to extend the inside and outside of the house in length and breadth in all directions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario